torstai 11. lokakuuta 2012

Irti minusta: kurkistuksia katsomon puolelta -varaslähtö ennen ensi-iltaa




Viikko sitten kävin katsomassa Irti minusta- näytelmän läpimenoa. En tiennyt projektista muuta kuin sen, että teos on kolmen näyttelijän kokoonpanolla toteutettu. Istuin siis katsomossa täysin tietämättömänä siitä, millaiseen tunteiden seikkailuun olin juuri joutumassa.

Virpi Haataisen teksti on uskomattoman todellinen. Se syöksee katsojan suoraan kolmihenkisen Pajulan perheen arkeen. Näytelmä on vaikuttava kertomus perheestä, joka kamppailee vanhemman tyttären Nooran sairauden pyörteissä. Anoreksia leviää kuin virus tytön mielestä vähitellen koko talouteen ja syö Nooran kehon lisäksi myös perheen onnellisen arjen. Näytelmä ottaa myös kantaa ajankohtaisesti terveydenhuoltojärjestelmään. Se sai minut hereille siitä, kuinka tässä maassa potilaan pitää olla tarpeeksi sairas, jotta hän pääsee hoitoon.

Vaikka itse ei olisi kokenut näytelmän käsittelemää teemaa henkilökohtaisesti, on teema niin moniuloitteinen, että siihen pystyy samaistumaan, minkä sairauden kohdalla tahansa. On kyseessä sitten syömishäiriö, alkoholismi tai masennus, sairaus muuttaa elämää. Se, miten mustan keskeltä löytää pois, voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Tämä näytelmä antaa toivoa ja tukea meille kaikille, taustoistamme ja tilanteistamme huolimatta.

Teija Söderholm, Emmi Hiivola ja Emilia Söderholm tekevät Haataisen tekstille kunniaa. Teos on raikkaan seesteinen tulkinta aiheesta ja antaa katsojalle kuin katsojalle upean teatterikokemuksen.

Minä nauroin, minä hämmästyin, minä ihastuin ja minä itkin.
Suosittelen, menkää tekin ja katsokaa miten käy.

 - Liina
Ps. Rakastuin Katriina Honkasen ja Ilkka Tenhusen musiikkiin. AH!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti